The happy tester
Blogs
The happy tester
Je website testen in vijf stappen
Als je een ondernemer bent met een eigen website, ben je ongetwijfeld trots op het feit dat je online zichtbaar bent. Maar hoe weet je of je website goed werkt en bezoekers trekt? Ik kan je helpen! In dit artikel beschrijf ik de verschillende manieren waarop je je website kunt testen.
Zelfs als je nog een beginner bent op dit gebied, zul je na het lezen van dit artikel een idee hebben hoe je kan beginnen je website te testen en verbeteren.
Test de gebruiksvriendelijkheid
Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te begrijpen en gebruiksvriendelijk is. Ga door elke pagina, klik op links en controleer of alles correct werkt. Bovendien is het goed ook te kijken hoe de laadtijd van elke pagina is. Als dit lang duurt moet je de individuele elementen van de pagina doornemen om te bekijken wat de lange laadtijd verklaart, hiermee kan je de pagina optimaliseren. Grote foto's of embedded content die traag laad kunnen verklaringen zijn.
Responsiviteit
Omdat het aantal mobiele gebruikers toeneemt, is het van cruciaal belang dat je website goed werkt op verschillende schermformaten en apparaten. Dit is wat ik responsiviteit noem. Test de gebruikerservaring van je website op zowel desktop- als mobiele apparaten om ervoor te zorgen dat deze overal consistent is.
Contentcontrole
Ga na of de inhoud van je website correct gespeld en grammaticaal correct is. Zorg ervoor dat je boodschap zowel begrijpelijk als duidelijk is. Denk daarbij na over je doelgroep, het gebruik van jargon kan voor jou logisch zijn, maar als je doelgroep bepaalde begrippen niet kent kun je ze beter anders formuleren.
Functionaliteiten
Test alle functies van je website, zoals contactformulieren, winkelwagentjes en andere interactieve onderdelen. Zorg ervoor dat alles goed werkt en dat gebruikers geen problemen tegenkomen wanneer ze door je site gaan.
Wijzigingen maken aan je site
Na het maken van wijzigingen, moet je altijd je basisfuncties checken. Werken de linkjes en het contactformulier nog steeds? Houdt je statistieken bij na het maken van wijzigingen: Is er plotseling een vermindering in het aantal kliks of reacties? Dat geeft aan dat er iets mis is.
Het testen van je website is essentieel om een professionele en betrouwbare indruk achter te laten bij degenen die je website bezoeken. Zelfs als je een beginner bent, kun je deze eenvoudige stappen volgen om je website te evalueren en te optimaliseren. Vergeet niet dat het testen van je website een voortdurende activiteit is. Blijf de prestaties van je website volgen en blijf verbeteren waar nodig. Succes met de evaluatie van je website!
Het belang van gebruikerstesten voor een succesvolle website: Tips en trucs
Een goed ontworpen en gebruiksvriendelijke website is essentieel voor het succes van je online aanwezigheid. Het is echter niet voldoende om alleen te vertrouwen op het oordeel van de ontwikkelaars en ontwerpers. Het betrekken van echte gebruikers bij het testen van je website is een cruciale stap om een optimale gebruikerservaring te garanderen. In deze blogpost deel ik enkele tips en trucs om je te helpen je website succesvol te laten testen door gebruikers.
Bepaal je doelen.
Voordat je begint met het testen van je website, is het belangrijk om duidelijke doelen en verwachtingen te stellen. Wil je bijvoorbeeld de navigatie evalueren, de effectiviteit van de call-to-action-knoppen meten, of de algehele gebruikerservaring verbeteren? Door je doelen te bepalen, kun je gerichte feedback van gebruikers verzamelen en specifieke aspecten van je website testen.
Identificeer je doelgroep
Om waardevolle feedback te krijgen, is het van cruciaal belang om gebruikers te betrekken die representatief zijn voor je doelgroep. Identificeer wie je ideale gebruikers zijn en zorg ervoor dat ze betrokken worden bij het testproces. Je kunt dit doen door deelnemers te werven via sociale media, e-mailuitnodigingen of online enquêtes. Probeer een diverse groep gebruikers te selecteren om een breed scala aan perspectieven te verzamelen.
Stel taken en scenario's op
Om gebruikersgerichte feedback te krijgen, is het handig om specifieke taken en scenario's op te stellen die deelnemers moeten uitvoeren tijdens de test. Geef duidelijke instructies en vraag gebruikers om bepaalde acties uit te voeren, zoals het vinden van specifieke informatie, het invullen van een formulier of het voltooien van een aankoop. Hierdoor kun je de bruikbaarheid van je website beoordelen en ontdekken waar mogelijke struikelblokken liggen.
Observeren en verzamelen van feedback
Tijdens het testproces is het belangrijk om deelnemers te observeren terwijl ze de taken uitvoeren. Let op hun gedrag, gezichtsuitdrukkingen en eventuele frustraties die ze ervaren. Moedig deelnemers aan om hardop na te denken terwijl ze door de website navigeren. Verzamel ook kwantitatieve, meetbare gegevens, zoals de tijd die nodig is om taken te voltooien, fouten en succespercentages. Dit biedt een objectieve basis voor het evalueren van de prestaties van je website.
Analyseer en interpreteer de resultaten
Na het voltooien van de gebruikerstesten is het tijd om de resultaten te analyseren en te interpreteren. Kijk naar patronen, gemeenschappelijke pijnpunten en opmerkingen van gebruikers. Categoriseer de feedback op basis van urgentie en impact op de gebruikerservaring. Identificeer de belangrijkste verbeterpunten en prioriteer ze.
Aan de slag
Nu de gebruikerstest afgerond is kun je aan de slag met je bevindingen om stapsgewijs je website te verbeteren. Houdt hierbij de prioriteiten in het oog, een spelfout is vervelend, maar niet werkende formulieren zijn belangrijker. Zorg ervoor dat de belangrijkste userflows op je site als eerst aangepakt worden. Veel succes!
Het testen van een website is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsproces; het kan echter moeilijk en ingewikkeld zijn, vooral voor beginners. Het vermijden van veelvoorkomende valkuilen kan helpen bij het verbeteren van de testprestaties en het waarborgen van de kwaliteit van de website. In deze blogpost bespreek ik een aantal veelvoorkomende fouten & valkuilen waar website-testers vaak tegenaan lopen, en geef ik tips en advies over hoe ze te vermijden en beter te testen.
Onvoldoende testplanning
Een veelvoorkomende fout is het starten van het testproces zonder een goede testplanning. Als er geen goed georganiseerd plan is, kunnen essentiële onderdelen van de website over het hoofd worden gezien. Zorg ervoor dat je een uitgebreid testschema maakt dat de doelstellingen, scenario's, omgevingen en benodige middelen bevat. Dit zal de test prestaties verbeteren en garanderen dat alle essentiële componenten van de website grondig worden getest.
Geen rekening houden met verschillende browsers en apparaten
Een probleem bij het testen van een website is om de compatibiliteit met verschillende browsers en apparaten te negeren. Vergeet niet dat gebruikers je website kunnen bezoeken via allerlei webbrowsers, zoals Chrome, Firefox, Safari en Edge, en op verschillende apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en smartphones. Test de website op verschillende browsers en apparaten om een consistente en probleemloze gebruikerservaring te garanderen.
Negeren van responsiviteit
Websites moeten responsief zijn, wat betekent dat ze zich automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten. Het negeren van responsiviteit kan leiden tot slechte gebruikerservaringen en het verlies van potentiële bezoekers. Test de website grondig op verschillende schermformaten om ervoor te zorgen dat alle onderdelen correct worden weergegeven en gebruiksvriendelijk zijn, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.
Het vergeten van edge cases
Edge cases zijn specifieke situaties of omstandigheden die zelden voorkomen, maar toch moeten worden getest. Tijdens het testen negeren van edge gevallen is een veelvoorkomende valkuil die onverwachte fouten en slechte gebruikerservaringen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je edge cases, zoals ongewone invoer (cijfers in een naamveld) of lage internetsnelheid, in je testplanning opneemt.
Onvoldoende communicatie met het ontwikkelingsteam
Als je met mensen samenwerkt om je site te produceren is het essentieel om goed met het ontwikkelingsteam te communiceren. Als er geen duidelijke communicatiekanalen zijn, ontstaan er vaak misverstanden en worden problemen niet opgelost. Zorg ervoor dat je regelmatig en open communiceert met het ontwikkelingsteam, schrijf duidelijk problemen en bugs op en werk samen om ze op te lossen. Dit stimuleert effectieve samenwerking en verbetert de websitekwaliteit.
Conclusie: Door de veelgemaakte fouten bij het testen van websites te vermijden, kun je de kwaliteit en betrouwbaarheid van je website verbeteren. Test op verschillende apparaten en browsers, let op responsiviteit, neem edge cases mee en communiceer effectief met je ontwikkelingsteam. Door deze richtlijnen te volgen, kan je een goede website-tester worden en helpen bij het succes van de websiteontwikkeling.
Veelvoorkomende valkuilen bij het testen van een website en hoe ze te vermijden
Wat zijn API's?
Als website bouwer heb je misschien weleens de term "API" gehoord, maar wat betekent het eigenlijk? Ik zal in dit artikel uitleggen wat API's zijn en waarom ze belangrijk zijn voor jouw website.
API staat voor Application Programming Interface. Een API bestaat uit een set protocollen en regels die software toepassingen laten communiceren & gegevens uitwisselen. Het verbindt je website met andere systemen, zoals betaalproviders, sociale mediaplatforms en externe diensten.
API's kunnen bijvoorbeeld klanten helpen veilig online te betalen door een betaalmodule op je website te integreren. Je kunt interactieve kaarten op je contactpagina weergeven door de API van een kaartdienst te gebruiken. APIs kunnen de gebruikerservaring en functionaliteit van uw website aanzienlijk verbeteren.
Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat API's bepaalde instructies en gegevensformaten vereisen om correct te kunnen werken. Hoewel je zelf geen API's hoeft te bouwen, moet je goed de instructies van API's lezen om ze op je eigen website te implementeren.
Conclusie: API's zijn krachtige tools die je helpen je websites te verbeteren door additionele functies toe te voegen en gemakkelijk te integreren met andere systemen. API's geven je de mogelijkheid om je website effectief en interactief te maken. Neem de tijd om de instructies van de API te lezen die je wil gebruiken voor je website. API's bieden onbeperkte mogelijkheden om je bedrijf te laten groeien en je online aanwezigheid te vergroten.
Terug naar The Happy Tester
Terug naar The Happy Tester
Neem contact op!
Ontdek hoe mijn ervaring jouw organisatie kan helpen de kwaliteit te verhogen.
Phone
(06) 43 25 81 85
Website@LdM-it.nl